Jewellery Designer & Goldsmith

Verantwoorde Mijnbouw

Verantwoorde grondstoffen zijn belangrijk voor mij, omdat de juwelenindustrie een duistere kant heeft. Zij is vervuilend en belast het milieu in de gebieden waar edelmetalen en edelstenen worden gewonnen. Het is ook gekend dat de mijnwerkers en mijnbouwgemeenschappen ondergewaardeerd en onderbetaald worden.

Daarom is transparantie belangrijk voor mij. Ik wil graag dat mijn klanten zien en begrijpen waar mijn grondstoffen vandaan komen, en waarom ik ervoor kies om met deze ondernemingen te werken. Inkopen bij kleinschalige artisanale mijnbouw is belangrijk voor mij omdat ik (en jij) daarmee deze mijnbouwgemeenschappen help ondersteunen, niet alleen hun inkomen op peil houden, maar ook eerlijke lonen, scholing en onderwijs mogelijk maken, en werken met respect voor hun directe omgeving, door te investeren in de lokale fauna en flora.

Fairmined

Fairmined gecertificeerd en daarom een Fairmined gelicentieerd merk, de meeste van mijn juwelen zijn handgemaakt in Fairmined Eco goud en/of Fairmined zilver.

Als goudsmid is het mijn verantwoordelijkheid om er niet alleen voor te zorgen dat mijn klanten de beste kwaliteit krijgen, maar ook dat de materialen die ik gebruik van betrouwbare en eerlijke herkomst zijn.

Fairmined is de hoogste vorm van kwaliteitsgarantie, niet alleen voor de eindconsument maar ook voor de mijnwerkers, de mijnbouwgemeenschappen en het milieu.

Alle gecertificeerde goudsmeden, groothandelaren en mijnen worden om de drie jaar door een derde partij gecontroleerd, en als we niet aan de Fairmined-norm voldoen, kunnen we onze licentie verliezen. Als dit gebeurt en we willen onze licentie terugkrijgen, moeten we ons houden aan de Fairmined-norm en opnieuw een aanvraag indienen. Twee keer per jaar moeten we ook al onze aankopen invullen op het Fairmined connect platform. Al onze aankopen moeten overeenkomen met onze groothandelaars en zij moeten op hun beurt overeenkomen met hun aankopen bij de edelmetaalhandelaars, die op hun beurt ook moeten overeenkomen met de verkopen van de mijnen. Zo wordt elke gram goud en zilver verantwoord en is het dus ook traceerbaar tot aan de mijn waar het edelmetaal vandaan komt.

De goudmijn waar mijn Fairmined Eco goud vandaan komt is Oro Puno in de Andes in Peru, die ik in 2022 mocht bezoeken.

L'exploitation minière responsable
Lunchtime! Sharing our food with the miners at Oro Puno mine during our visit in May 2022
L'exploitation minière responsable
Three of the Oro Puno miners (in blue) and three Fairmined jewellers (in orange - I'm the tall one in the scarf, second from the right)
L'exploitation minière responsable
This is the starting area where the gold is separated from the earth by means of large water cannons. The water comes from the rain water reserves and is caught in pools, where the water is filtered, cleaned and reused. There is no water wastage, except by natural evaporation

My Newsletter

Subscribe to receive email newsletters about my work, shows, events and offers.

Thank you, please keep an eye open for our confirmation email.

Saskia Shutt Fairmined license
× Hello, how can I help you? Available from 10:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday