Jewellery Designer & Goldsmith

Atelierpraktijken

Mijn zoektocht voor verantwoordelijke bronnen van edelmetalen en edelstenen loopt verder tot in mijn atelierpraktijken.

In mijn atelier streef ik voortdurend naar milieuvriendelijkere praktijken. Op deze pagina kun je meer te weten komen over wat ik heb geïmplementeerd.

Ik zoek voortdurend naar alternatieven. Naar natuurlijke of milieuvriendelijkere opties.

Dit zijn mijn visitekaartjes, van Moo.com. Ze hadden een optie om visitekaartjes af te drukken op 100 procent gerecycled katoenen T-shirts. Toen ik de doos met visitekaartjes ontving, stond er: “Vroeger was ik een T-shirt… Maar ze hebben het veranderd in 100% boomvrij en 100% recyclebaar materiaal. Mijn visitekaartjes zijn nu gemaakt van katoenlinters; dit zijn korte vezels die tijdens de verwerking uit het katoenzaad worden gehaald en zijn een belangrijke bron van cellulose voor zowel chemische als voedingsdoeleinden… of in mijn geval, voor het maken van mijn visitekaartjes.

Mijn website is mijn online visitekaartje. Deze wordt ook koolstofneutraal gehost door Kualo. Zij zorgen ervoor dat hun datacenters geen energie verspillen. Dankzij hun samenwerking met Ecologi draagt elke website die bij hen wordt gehost bij aan de aanplant van bomen en profiteert van investeringen in Gold Standard-gecertificeerde initiatieven die de CO2-uitstoot compenseren.

Atelierpraktijken
emballage durable

De verpakking blijft een uitdaging, vooral de schuimrubberen inzetstukken. Mijn verpakkingen veranderen dan ook vaak, omdat ik nog niet de presentatiedoos heb gevonden die aan mijn verwachtingen voldoet.

Via de WOMED Awards ontmoette ik Isabelle Ulenaers, oprichtster van “Self” een veganistisch cosmeticabedrijf. De potjes gezichts- en lichaamscrème zijn zo mooi . Ik had het hart niet om ze weg te doen, dus begon ik ze te sparen. Ik had zoveel verzameld, dat ik besloot ze te hergebruiken als mijn verpakking. Ik verwijder het zelflabel en vervang het door mijn eigen label. De binnenkant is gevuld met biologisch katoen, maar ik speel met het idee om wol te gebruiken.

Het zuur dat voornamelijk voor sieraden wordt gebruikt is salpeterzuur. Ongeveer een jaar nadat ik mijn atelier naar Brussel had verhuisd, heb ik mijn salpeterzuur vervangen door citroenzuur. Weet je dat hardgekookte snoepjes worden gemaakt op basis van citroenzuur? Het is ook een uitstekende ontkalker in badkamers en keukens. Alle zuren kunnen echter worden geneutraliseerd met Soda-Bicarbonaat. Dit gebruik ik nog steeds om mijn citroenzuur te neutraliseren. 

Als mijn citroenzuur geneutraliseerd is, giet ik de oplossing door een ouderwetse koffiefilter. Het water loopt weg door de filter, maar al het vuil en de metaaldeeltjes blijven achter. De koffiefilter gooi ik vervolgens in mijn metalen recyclagebak. Mijn magenitsche polijsttrommel is gevuld met water en citroenzuur.

Sinds 2001 gebruik ik ecologisch afwasmiddel in mijn ultrason.

Atelierpraktijken
IMG: courtesy of cooksongold.com

Mijn polijstpasta’s zijn op waterbasis en daarom milieuvriendelijker.

Deze pasta’s, Luxi, zijn helaas nog niet bij alle leveranciers verkrijgbaar.

De Luxi-pasta op waterbasis is gemakkelijk te reinigen van de edelmetalen oppervlakken, omdat het oplost in water. Een groot bijkomend voordeel voor mij is dat ik nauwelijks schadelijk vet inadem dat wel in andere polijstcomponenten zit.

Het laatste wat ik wilde delen, is mijn bak voor het recycleren van edelmetalen.

Alles, van schuurpapier tot versleten polijstborstels en gebarsten kroezen, gaat in deze bak. Alle resten polijststof en vloerveegsel gaan ook in deze bak. Na 100 liter wordt het naar de raffinaderij gebracht om de edelmetalen eruit te halen, die vervolgens weer worden geraffineerd en verkocht aan de juweelindustrie.

Terugwinnen, recyclen, raffineren en hergebruiken

My Newsletter

Subscribe to receive email newsletters about my work, shows, events and offers.

Thank you, please keep an eye open for our confirmation email.

Saskia Shutt Fairmined license
× Hello, how can I help you? Available from 10:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday