Jewellery Designer & Goldsmith

Atelierpraktijken

Mijn zoektocht voor verantwoordelijke bronnen van edelmetalen en edelstenen loopt verder tot in mijn atelierpraktijken.

In mijn atelier streef ik voortdurend naar milieuvriendelijkere praktijken. Op deze pagina kun je meer te weten komen over wat ik heb geïmplementeerd.

Ik zoek voortdurend naar alternatieven. Naar natuurlijke of milieuvriendelijkere opties.

Dit zijn mijn visitekaartjes. Ik heb een bedrijf gevonden dat visitekaartjes drukt op 100% gerecyclede katoenen T-shirts.

Als ik de doos met visitekaartjes ontvang, staat er: “Ik was vroeger een T-shirt”.

Online is mijn eerste visitekaartje mijn website. Deze is ook koolstofneutraal gehost

Atelierpraktijken
emballage durable

De verpakking blijft een uitdaging, vooral de schuimrubberen inzetstukken. Mijn verpakkingen veranderen dan ook vaak, omdat ik nog niet de presentatiedoos heb gevonden die aan mijn verwachtingen voldoet.

Via de WOMED Awards ontmoette ik Isabelle Ulenaers, oprichtster van “Self” een veganistisch cosmeticabedrijf. De potjes gezichts- en lichaamscrème zijn zo mooi . Ik had het hart niet om ze weg te doen, dus begon ik ze te sparen. Ik had zoveel verzameld, dat ik besloot ze te hergebruiken als mijn verpakking. Ik verwijder het zelflabel en vervang het door mijn eigen label. De binnenkant is gevuld met biologisch katoen, maar ik speel met het idee om wol te gebruiken.

Het zuur dat voornamelijk voor sieraden wordt gebruikt is salpeterzuur. Ongeveer een jaar nadat ik mijn atelier naar Brussel had verhuisd, heb ik mijn salpeterzuur vervangen door citroenzuur. Weet je dat hardgekookte snoepjes worden gemaakt op basis van citroenzuur? Het is ook een uitstekende ontkalker in badkamers en keukens. Alle zuren kunnen echter worden geneutraliseerd met Soda-Bicarbonaat. Dit gebruik ik nog steeds om mijn citroenzuur te neutraliseren. 

Als mijn citroenzuur geneutraliseerd is, giet ik de oplossing door een ouderwetse koffiefilter. Het water loopt weg door de filter, maar al het vuil en de metaaldeeltjes blijven achter. De koffiefilter gooi ik vervolgens in mijn metalen recyclagebak. Mijn magenitsche polijsttrommel is gevuld met water en citroenzuur.

Sinds 2001 gebruik ik ecologisch afwasmiddel in mijn ultrason.

Atelierpraktijken
IMG: courtesy of cooksongold.com

Mijn polijstpasta’s zijn op waterbasis en daarom milieuvriendelijker.

Deze pasta’s, Luxi, zijn helaas nog niet bij alle leveranciers verkrijgbaar.

De Luxi-pasta op waterbasis is gemakkelijk te reinigen van de edelmetalen oppervlakken, omdat het oplost in water. Een groot bijkomend voordeel voor mij is dat ik nauwelijks schadelijk vet inadem dat wel in andere polijstcomponenten zit.

Het laatste wat ik wilde delen, is mijn bak voor het recycleren van edelmetalen.

Alles, van schuurpapier tot versleten polijstborstels en gebarsten kroezen, gaat in deze bak. Alle resten polijststof en vloerveegsel gaan ook in deze bak. Na 100 liter wordt het naar de raffinaderij gebracht om de edelmetalen eruit te halen, die vervolgens weer worden geraffineerd en verkocht aan de juweelindustrie.

Terugwinnen, recyclen, raffineren en hergebruiken

My Newsletter

Subscribe to receive email newsletters about my work, shows, events and offers.

Thank you, please keep an eye open for our confirmation email.

Saskia Shutt Fairmined license
× Hello, how can I help you? Available from 10:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday